Effectief linkbuilden voor affiliate websites

Elke affiliate die zich richt op content websites en daarmee de organische resultaten van Google wil domineren weet ongetwijfeld dat linkbuilden het meest belangrijke aspect is van de totale SEO strategie. Je kan nog zo’n mooie website hebben, met alleen maar unieke content, maar als je geen (krachtige) backlinks hebt om deze content te versterken zullen er maar weinig bezoekers op de website terecht komen.

In dit artikel wil ik daarom wat dieper in gaan op effectief linkbuilden. Je hebt al gehoord dat het belangrijk is om relevante backlinks te vinden. Je hebt ook al gehoord dat de hoeveelheid backlinks die jouw anchor tekst(en) bevat belangrijk is. Maar, hoe kom je nou aan die specifieke backlinks waardoor je gaat stijgen naar de top van de zoek resultaten?

Search Ranking Factors

Een website die je wekelijks minstens één keer per week bezocht moet hebben als je serieus bezig bent met SEO is ongetwijfeld de blog van SEOmoz (http://www.seomoz.org/blog). Hier vind je vrijwel alle nieuwtjes die iets te maken hebben met SEO, maar ze plaatsen ook regelmatig een mooie case study of onderzoek. Elke 2 jaar doen ze een uitgebreid onderzoek naar de “Search Engine Ranking Factors”. Als het goed is doen ze dit jaar weer een nieuw onderzoek, maar tot die tijd moeten we het even doen met het onderzoek van 2009 en dit kan je hier vinden.

Hierboven zie je wellicht het belangrijkste gedeelte van de gehele studie van 2009: de ranking chart. Wat belangrijk is om in het oog te houden, is dat deze chart gebaseerd is op een specifieke pagina en niet op een complete website. Als we de optelsom maken, dan zien we dat 66% van het geheel te maken heeft met backlinks. Kortom: de meerderheid van jouw “SEO tijd” moet besteed worden aan het zoeken/vinden/creëren van backlinks. Maar hoe?

Wat is een goede backlink?

Een vraag die veelal voorbij komt: wanneer helpt een backlink nou echt? De ene SEO expert zegt dat het een dofollow link moet zijn, terwijl de andere weer zegt dat een backlink alleen effect heeft als hij relevant is. Ik ben van mening dat elke link telt (dofollow of nofollow, blog comment of profile link, …) ongeacht waar deze vandaan komt. Het verschil zit hem natuurlijk wel in de kwaliteit. Een link van een relevant artikel op infonu.nl zal natuurlijk beter zijn dan een link die ergens in een forum staat. Maar alsnog tellen ook die links mee. Wil je meer informatie omtrent het “ideale backlinkprofiel”? Dan raad ik je aan om het volgende artikel op Frankwatching.com te lezen: Het juiste profiel voor linkbuilding.

Waar haal ik nou een goede backlink vandaan?

Zoals ik al eerder heb gezegd ben ik van mening dat elke backlink telt en dat je daarom ook elke kans moet benutten (zeker als je wilt scoren op een competitief keyword). Wat belangrijker is, is om relevante backlinks van hoge kwaliteit te zoeken voor jouw site. Maar hoe ga je hier nu het beste te werk?

Relevante websites zoeken om vervolgens te mailen naar de webmaster of zij jouw website willen opnemen, aangezien het een meerwaarde biedt voor de bezoeker is een manier die veelal gebruikt wordt, maar vaak zonder succes. Iets wat vaak over het hoofd wordt gezien, is het feit dat het niet persé nodig is dat het een bestaande website is die je moet zoeken. Er zijn talloze sites die het mogelijk maken om (gratis) een pagina/mini-site aan te maken die je 100% zelf beheert en dus ook zelf bepaalt welke links erop komen. Bovendien maak je ook gebruik van de authority van het “hoofd domein” als deze strategie toepast. Een voorbeeld van zo’n site waarop je een eigen pagina aan kunt maken is www.squidoo.com. Het hoofd domein heeft een PR7 en hoewel PageRank niet zoveel meer zegt, geeft het wel aan dat het een krachtig domein is. Het mooie van Squidoo is bovendien dat je geen subdomain (http://pagina.squidoo.com) krijgt als je hier een account aanmaakt, maar wel een subdirectory (http://www.squidoo.com/pagina) waardoor je meer profiteert van de kracht van het hoofddomein. Een concreet voorbeeld van zo’n pagina die jouw affiliate site kan ondersteunen is de volgende: http://www.squidoo.com/iphone-4-kopen

Andere sites waarop dit ook mogelijk is:

 • www.come2me.nl
 • www.jouwweb.nl
 • www.wordpress.com
 • www.blogger.com
 • www.blogspot.com
 • www.jouwpagina.nl

En naast dit lijstje nog vele anderen, het is geen ‘rocket science’ om pagina’s als deze te achterhalen en het is een eenvoudige manier om een link te scoren, let wel: om een juist profiel van links te genereren, zou dit enkel een onderdeel van de totale linkbuilding strategie moeten zijn. Een onderdeel waar wel weer op een goede manier resultaten mee te halen zijn.

Sidenote: De grootste van deze websites liggen wel enigszins onder vuur, ook daarom: hou de totale linkbuilding strategie wel goed in de gaten.

Conclusie

De bedoeling van dit artikel is om je af te laten stappen van het idee dat het alleen mogelijk is om backlinks te krijgen vanaf pagina’s/websites die al bestaan, want je kunt ze ook zelf maken. Op die manier heb je ze in eigen beheer en kan je ze wellicht in de toekomst ook gebruiken voor andere websites. Veel succes!

16 reacties

 1. 2
 2. 3

  Nuttig stuk Alexander! Andere vraag; is het handig om zo’n (overzicht)pagina aan te maken en dan links op te nemen naar verschillende websites? Maar dan ook op meerdere websites?

 3. 4

  @Martijn: thanks!
  @Verdiensten: dank je. je bedoelt een pagina op bijv. goedbegin.nl? Ik ben zelf van mening dat een link van deze pagina’s vroeger beter werkte als tegenwoordig. Komt voornamelijk omdat Google de linkwaarde van pagina’s met veel uitgaande links heeft gedevalueerd. Het ligt er dus voolkomen aan hoe jij het inkleedt: als je een pagina maakt met max. 20 uitgaande links, allemaal relevant aan hetzelfde onderwerp en daarbij ook nog wat content hebt staan, dan is dit nuttig, maar als je een pagina hebt met 100 links, niet specifiek gericht op 1 onderwerp dan zou ik het achterwege laten.

 4. 5

  Zelfde vraag kwam bij mij op, een linkpagina aanmaken met alleen jouw link heeft weinig nut toch? En links naar andere websites met hetzelfde onderwerp is je concurrent helpen ;).. Verder leuk artikel! Zeker websites als blogger en blogspot zijn interessant om te gebruiken.

 5. 6
 6. 7
 7. 8
 8. 9
 9. 10
 10. 12
 11. 13

  Bedankt voor het geven van deze zinvolle informatie op jullie blog.
  Dit is informatie die iedereen kan begrijpen en toepassen.

 12. 14
 13. 15

  Ook dit is weer een heel helder beschreven artikel, waar zeker beginnende affiliate marketeers veel van kunnen leren. Wel jammer is dat het artikel inmiddels verouderd is, en veel links niet meer juist werken.

 14. 16

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.