Alles over Productfeeds

Dit artikel is een gastbijdrage van Erwin Nandpersad van productfeedtool.nl

In dit artikel wordt uitgelegd hoe er op dit moment met productfeeds wordt omgegaan. Er wordt besproken wat de voor- en nadelen van productfeeds zijn. Daarna zullen we praktische tips behandelen hoe productfeeds het best kunnen worden gebruikt. Wanneer je productfeeds gebruikt moet je op bepaalde zaken letten zoals werkende product-url’s, afbeeldingen die wel of niet werken, een nuttige productomschrijving enz.

 

Wat zijn productfeeds?

Productfeeds zijn bestanden die een reeks producten kunnen bevatten. Dit is meestal in de vorm van de catalogus van een webwinkel. Productfeeds worden vaak simpelweg onder de noemer van datafeeds geplaatst. Voor affiliates zijn productfeeds een erg handige manier om automatisch producten van webshops op de affiliate website aan te bieden. Zonder productfeeds zouden affiliates (publishers) die producten van derde aanbieden, alle producten, dagdeals en andere diensten elke dag handmatig moeten invoeren. Websites die duizenden producten van tientallen webshops op affiliate basis aanbieden zouden daar een zeer tijdrovende klus aan hebben.

Als deze beschrijving van productfeeds je nu doet denken dat je eenmalig een productfeed kunt inladen om vervolgens slapend rijk te worden, dan heb je het mis. Zonder het nog over SEO te hebben, vereisen productfeeds zeker zorg. In een gedownloade productfeed zitten vaak dubbele producten, url’s die niet werken, afbeeldingen die niet laden, conflicten met structuren van verschillende affiliate partijen enz. Maar toegepast met de juiste kennis en aandacht, kunnen productfeeds een enorme meerwaarde zijn voor een affiliate website.

 

Voor wie zijn productfeeds handig?

Elke affiliate die op een geautomatiseerde manier producten wil kunnen aanbieden op zijn website heeft baat bij productfeeds. Veel netwerken bieden ook white label productfeeds aan van verschillende producten en bijvoorbeeld reizen. Grote affiliate partijen hebben over het algemeen een custom gebouwde website met eigen CMS (Content Management System). Dit wordt over het algemeen in de programmeertaal PHP, PERL, JSP of ASP.net gedaan. Mits gewenst, is in dit custom CMS een productfeed mogelijkheid ingebouwd. Maar hoe kunnen kleinere affiliates zonder zelfgebouwde website gebruik maken van productfeeds?

 

Productfeedtools

Op dit moment zijn er een aantal tools op de markt die het gebruik van productfeeds vereenvoudigen. Dit is een uitkomst voor een groot deel van de affiliates die niet bekend zijn met het schrijven van script en/of te klein zijn voor een custom CMS. De meeste van deze tools dwingen de gebruiker echter tot het gebruik maken van een bijbehorend CMS. In veel gevallen wil je als affiliate niet gedwongen gebruik moeten maken van een CMS , dat wellicht handig is voor productfeeds, maar in andere functionaliteiten beperkend werkt.

Er is nu echter een productfeed tool die de voordelen heeft van het eenvoudig inladen van producten, maar de gebruiker vrij laat in de keuze van CMS. De naam van deze tool is ‘Alfie’. Alfie  biedt de mogelijkheid productfeeds of vergelijkingen te selecteren en deze te exporteren naar kant-en-klare PHP bestanden. Deze gegenereerde bestanden zijn vervolgens in o.a. een Wordpress website in te laden. Je hoeft hiermee als affiliate dus geen custom systeem meer te laten bouwen om feeds te filteren of waar je vergelijkingen mee kunt maken.

 

De voor en nadelen van productfeeds

Voordelen

Het gebruik van productfeeds maakt het mogelijk om relatief eenvoudig en snel een gesorteerd assortiment aan producten online te plaatsen. Een affiliate kan daardoor gemakkelijk een zeer doelgroep gerichte website maken en daar vervolgens actuele, relevante en aantrekkelijk weergegeven producten aanbieden. Het gebruik maken van productfeeds klinkt echter vaak eenvoudiger dan het in de werkelijk blijkt te zijn. Velen komen snel tot de conclusie dat technische kennis ontbreekt voor taken zoals het filteren en/of vergelijken van de producten die relevant zijn voor de website.

Beschik je over de technische kennis, dan is vaak zo dat productfeeds niet consistent en uniform worden aangeleverd. Hierdoor ben je nog veel tijd kwijt aan het schrijven van productomschrijvingen, het checken van links en het scheppen van uniformiteit. Alfie kan hierin een meerwaarde bieden, doordat het filteren en vergelijken van de verschillende producten in de productfeeds wordt vereenvoudigt. Dit scheelt tijd en daarmee geld.

Nadelen

In principe heeft het gebruik van productfeeds an sich geen nadelen. Dit is echter wel afhankelijk van hoe je met productfeeds omgaat. De Google panda update is voor veel gebruikers van productfeeds SEO-matig gezien nadelig. In de productfeeds worden namelijk duplicerende teksten meegegeven. Iedereen die de productfeed download heeft daarin immers dezelfde productomschrijving en informatie staan. Pas je niks aan, dan kan (zal) dit nadelige gevolgen hebben voor je ranking in Google. Tegenwoordig is het erg belangrijk dat je tekst uniek blijft. Het is dan ook zeer aan te raden user generated content te genereren aan de hand van reacties, reviews etc.

 

De meerwaarde van Alfie

Om de meerwaarde van Alfie goed te begrijpen, is het belangrijk om in te zien hoe uitgebreid productfeeds kunnen zijn. Een productfeed kan in sommige gevallen 100.000 verschillende producten bevatten. Elk product heeft vervolgens diverse variabelen die gecheckt/aangepast moeten worden. Bij de meeste netwerken worden in productfeeds de volgende velden meegegeven: productname, url, image-url, (short)description en price. Voor sommige affiliates kan zo een productfeed na een dag al niet meer actueel zijn. Denk bijvoorbeeld aan een dagdeal website. In een lijst met 100.000 producten zijn dit al 600.000 variabelen die gesorteerd, gefilterd en eventueel met elkaar vergeleken moeten worden.

Door Alfie i.c.m. WordPress, Alfie CMS of je eigen CMS te gebruiken kun je uit deze enorme lijst aan producten snel op basis van diverse filtermogelijkheden producten sorteren. Ook kun je de producten met elkaar vergelijken op basis van prijs en andere variabelen. Hiermee kun je snel complexe vergelijkingsites of ajax filters maken zonder dat zelf enige kennis te hebben van programmeren.

Productfeeds worden in de meeste gevallen dagelijks ververst. Zo heb je door productfeeds te gebruiken altijd de nieuwste producten op je website. Maar je wilt niet 100.000 producten klakkeloos en onoverzichtelijk op je website plaatsen. Maak je bijvoorbeeld gebruik van een datafeed met elektronica, dan kan het zijn dat je enkel de producten van Sony wilt filteren en op een bepaald deel van de website plaatsen. Een productfeed met 100.000 producten doorlopen en handmatig alle Sony producten filteren op een dagelijkse basis is een enorme klus. Door Alfie te gebruiken kun je bijvoorbeeld selecteren automatisch enkel de nieuwste Sony producten te zien wanneer de feed wordt geupdate.

Alfie is een SaaS (Software as a Service) applicatie. Niet alleen ben je dus altijd voorzien van de nieuwste updates, wanneer je productfeeds importeert en vergelijkingen maakt dan wordt de data op de server van de Alfie productfeedtool gecached. Dit bespaart serverload van je eigen website. Gefilterde vergelijkingen kunnen uit het systeem geëxporteerd worden als CSV en vervolgens kan aan de hand van een unieke matchID gekeken worden welke producten met elkaar overeenkomen.

Met Alfie de productfeedtool is het mogelijk geavanceerde ajax zoekfilters te maken. Dit kan als PHP code gegenereerd worden. Hiervoor is ook een WordPress plugin beschikbaar. Je hoeft geen regel script te schrijven en hebt eenvoudig een zeer funcionele ajax zoekfilter om vergelijkingen te tonen.

 

API koppeling met affiliate netwerken

Een aantal netwerken bieden API koppelingen aan. Met een API is het in deze context mogelijk om verbinding met een ander systeem te maken en vervolgens productfeeds en andere data op te halen. Dit wordt meestal gerealiseerd door middel van Soap , maar dit kan ook door middel van curl(een php functie). Door een API te implementeren kun je snel productfeeds ophalen en in je systeem importeren, zonder steeds in te loggen bij ieder affiliate netwerk. Bij Alfie zit de API van Cleafs, Tradetracker , M4N en Daisycon verwerkt. Door slechts een keer alle productfeeds in te voeren zijn alle gegevens zijn beschikbaar vanaf één user-friendly grafische schil.

Productfeeds worden vaak niet gestandaardiseerd aangeleverd, iedere partij levert een eigen formaat aan. Het nadeel hiervan is dat iedere feed apart gemapped moet worden in een tool of in je eigen systeem. Op dit moment is het zelfs zo dat ieder netwerk zich niet aan een structuur houdt, op 1 na en dit is M4N. Bij M4N is het zo dat iedere feed exact dezelfde structuur heeft. M4N werkt optimaal met Alfie door de standaard structuur. Zo is het mogelijk om snel vergelijkingen te maken omdat niet iedere feed apart gemapped hoeft te worden. Twee duimen omhoog voor M4N.

Bij Daisycon worden de feeds in willekeurige structuur aangegeven. Dit werkt niet makkelijk voor een affiliate. Sterker nog, men moet door de feed navigeren om de headers van een feed te tonen. Alfie heeft dit geoptimaliseerd. Wanneer je gebruik maakt van de Daisycon API in Alfie wordt er automatisch naar de juiste header doorverwezen.

 

Tips voor het gebruiken van productfeeds

1. Controleer links
Controleer bij je productfeed altijd of de product-url’s werken. Werkt de link niet, dan kan je bezoeker niet bestellen en verdien jij niks.  Hetzelfde geldt voor de imageurl’s. Het klinkt vanzelfsprekend, maar dit zijn heel slordige fouten die eenvoudig te voorkomen zijn.

2. Kies de relevante velden
Selecteer in de productfeed alle velden die relevant zijn voor het product, zoals short description, ean, ISBN nummer bij boeken etc. Voor de bezoeker van je website is het altijd handig als dit soort relevante extra informatie bij een product wordt meegegeven. Dit is een kans je te onderscheiden van concurrenten die op een simplistischere manier met productfeeds omgaan.

3. Herschrijf teksten
Het is handig als je de omschrijvende teksten van een productfeed herschrijft. Als verschillende affiliate’s dezelfde feed gebruiken  krijgt jouw website geen toegevoegde waarde in Google. Het is ook belangrijk om user-generated content toe te voegen aan uw website d.m.v. een review optie. Zo creëer je een dynamische website met unieke content. Alfie heeft hiervoor een gratis CMS beschikbaar die deze mogelijkheid geeft.

4. Update je feed
Dit spreekt misschien voor zich, maar veel affiliates vergeten om de feed te updaten. Misschien vergeet je dit niet bij dagaanbiedingen feeds, maar wellicht wel bij feeds die je gefilterd hebt. Ook hiervoor is het gebruik van Alfie een aan te raden. Wanneer men in Alfie filtert, wordt de gefilterde data dagelijks automatisch geüpdate. Dit geld ook voor geavanceerde vergelijkingen die in Alfie worden gemaakt.

5. Maak gebruik van tags
Probeer altijd tags te gebruiken bij een desbetreffend product. Soms worden deze tags meegegeven in een productfeed, zo niet probeer deze handmatig aan te maken. Het gebruik van tags kan ervoor zorgen dat je gevonden wordt door zoekmachines. Dit is wederom een kans om markt te winnen van affiliates die dit niet doen. En dat zijn er veel!

6. Wees Creatief
Wees creatief wanneer je werkt met productfeeds, ga niet voor een standaard oplossing. Streef ernaar om uiteindelijk een custom CMS te (laten) bouwen en probeer een uniek concept neer te zetten. Probeer als je gebruik maakt van WordPress, Joomla of andere toegankelijke CMS een zo uniek mogelijke template te gebruiken en pas zoveel mogelijk zelf aan.

5 reacties

 1. 1
 2. 2

  Goed verhaal Erwin, elke zinvolle uiteenzetting over het gebruik van datafeeds is positief. In dit geval door de verkoper van Alfie.

  Toch een paar kanttekeningen want het lijkt het paard ACHTER de wagen :
  1. zeker zijn de datafeeds qua mapping zijdens M4N uitstekend, maar zeker niet uniform voor alle branches, geldt ook voor andere netwerken. En nog immer afhankelijk van de invulling van de feed door de adverteerder !

  2. dan zijn er zeker nog meer partijen die een rol spelen, als Daisycon, Zanox, Tradetracker, Tradedoubler, Affilinet, Cleafs, Affiliate4you etc. met allemaal nog veel meer varianten en kwaliteitsverschillen.

  3. terecht noem je de zwakke schakel van de produktURL en imageURL, maar denkend aan de omvang van sommige feeds van meer dan 100.000 records elk, hoe had je die gecontroleerd willen hebben, waar :
  a. de produktURL zeker niet altijd bij onwerkzaamheid een 404 teruggeeft, maar vaak een 200 OK
  b. de imageURL zeker niet altijd meer een plaatje teruggeeft maar via fantasierijke script-aanduidingen een plaatje gemaakt “on the fly” en niet altijd herkenbaar via browser, maar enkel via de img tag in html.
  Laat ik de produktbeschrijving nog maar even weg.

  4. er is nog iets vreemds aan de hand : menig adverteerder en niet de kleinsten, acteren via diverse netwerken, leveren daar hun datafeed in en dan spelen netwerken het toch klaar om èlk een geheel eigen interpretatie weer te geven van de feed van diezelfde adverteerder.
  Neem als voorbeeld een feed uit de reisbranche van een Nederlandse aanbieder : via M4N een redelijk te behappen header ( CSV model ) en via Tradetracker een CSV-header van ca 286 kolommen !

  5. affiliates moeten absoluut selecteren maar zich eigenlijk niet met mapping en checking bezig houden, maar vooral verkopen !

  Brengt mij tot de volgende conclusie : dit produkt aanbieden aan de netwerken, voor hun rekening want het lost op waar zij in falen.
  Komen affiliates het eindprodukt wel bij jullie afhalen 🙂

  • 3

   M4N levert degelijk wel correcte mapping, misschien niet voor de additionele velden maar wel voor de standaard velden zoals
   productnaam,prijs,omschrijving,producturl,imageurl en ean.
   Hierzo onderscheid M4N met andere netwerken naar mijn mening.
   Als je naar feeds kijkt van andere partijen dan zie je dat de velden ongestructueerd worden aangeleverd.

   Voor affiliate netwerken moet het niet moeilijk zijn om feeds gestandariseerd aan te leveren aan Publishers.
   De adverteerder levert een xml/csv bestand aan en dan is het alleen een kwestie van correct mappen en aanleveren. Dit heeft eerder te maken met een beleid in een netwerk hoe een feed wordt aangeleverd. M4N heeft waarschijnelijk zo een beleid en hecht veel waarde aan feeds.

   In eerste instantie is het onnodig om je hierover druk te maken, want als programmeur kun je dit standariseren.
   Om mooie vergelijkingen te maken kost een gestandaardiseerde feed minder tijd om te mappen omdat je de structuur kunt kopiëren en plakken althans in onze tool.

   Wanneer je wilt werken met datafeeds zul je altijd moeten mappen, dat is logisch je wilt natuurlijk weten welke velden je nodig hebt.
   Affilate netwerken moeten inderdaad checken of datafeeds wel goed zijn maar dit is moeilijk te realiseren.

 3. 4

  Beste Erwin,

  Goed verhaal. Het is inderdaad vreemd dat er door de affiliate netwerken niet een standaard model feed wordt gevraagd, maar zoals je in je reactie al aangeeft zal dit wel met het beleid te maken hebben. Raar is inderdaad ook zoals Ruud al stelt, dat bedrijven als tradetracker sommige feeds op geheel eigen wijze aanleveren, en dat velden, wel aangeleverd door de adverteerder, lijken te ontbreken.

  Wat ik mis in jou verhaal en waar mijn interesse naar uitgaat is hoe publishers aan extra attribuut informatie komen? De affiliate netwerken leveren over het algemeen slechts een handjevol velden aan. De additionele velden worden nauwelijks meegeleverd. Hoe komen de grotere prijsvergelijkers aan al deze extra attributen?

 4. 5

  Inderdaad, hoe komen de grotere prijsvergelijkers aan deze attributen. Dit is een vraag die mij ook een hele tijd bezig houd. Ik zie bijvoorbeeld site’s die hotels vergelijken, maar dmv welke id’s kun je vergelijken? Wat ik zelf denk is dat er op basis van een combinatie van velden wordt vergeleken, deze functionaliteit zullen we in de toekomst implementeren in Alfie.

  Netwerken doen er beste vaag over als ik vraag hoe ik het beste feeds van Hotels, Vakanties kan vergelijken. Zelf denk ik dat het een hele bureaucratisch process is om dit voor elkaar te krijgen 🙂

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.