Boek review: Affiliate Marketing van Caroline Portier

Caroline Portier is al meer dan een decennium actief binnen de online media, marketing en met name affiliate marketing. Naast banen bij KPN, Wehkamp en Wegener Nieuwsmedia heeft zij een succesvolle affiliate strategie ontwikkeld voor FBTO. In 2011 won FBTO mede dankzij Caroline Portier een Esprix Award. Kortom, het ziet ernaar uit dat Caroline alles in huis heeft om een goed handboek voor affiliate marketing te schrijven.

Het voorwoord van het boek gooit er direct al een hoop krachttermen uit, al deze termen worden in het boek nog uitgebreid behandeld:

“Iedereen die in de online media en marketing werkt, zal beamen dat je kort op de bal moet zitten om resultaat te boeken in online marktbewerking. We meten alles en weten met de komst van web-analytics hoe we deze informatie moeten verzilveren. Conversies naar clicks, leads, sales. Optimalisatie voor hogere conversiepercentages. Excelletjes, split runs, deal making. Stap je in de wereld van Affiliate Marketing dan bedrijf je online marketing van A tot Z…”

Het boek behandelt puntsgewijs vrijwel alle aspecten van affiliate marketing. De structuur van het boek is erg duidelijk, een hoofdstuk heeft een thema en hieronder vallen een aantal onderwerpen verdeeld als punten. De uitleg is helder, kort en zelden wordt er meer dan een pagina gewijd aan een enkel punt, dit maakt het erg overzichtelijk als handboek. Qua verdieping is het boek vrij licht maar op deze manier komt wel elk punt ter sprake. Tevens zorgt het register voor snelle zoekresultaten!

Het boek is zeer geschikt voor marketeers die graag meer willen leren over de gehele markt. Er staat veel informatie in en wanneer je dit boek leest kan je meepraten op ieder gebied van affiliate marketing.  Wil je je specifiek richten op een bepaald onderwerp dan kan de informatie die je uit Affiliate Marketing haalt je zeker op weg helpen maar voor verdere verdieping is ander materiaal vereist. Het is natuurlijk onmogelijk om alle aspecten van SEM te behandelen in 10 pagina’s al komt Caroline op dit punt nog best een eind, wel is dit overzicht wat algemeen en gaat het op het gebied van SEM niet altijd in op de relatie met affiliate marketing.

In een van de hoofdstukken wordt het affiliate programma van Bol.com behandeld aan de hand van vragen die zijn gesteld aan Ralph Remkes. Bol.com en dan voornamelijk ook de affiliate marketing strategie is een ‘bekend’succesverhaal binnen affiliate marketing en heeft nu alweer een jaar een direct programma. Hier wordt in het boek uitgebreid op in gegaan. Tevens is er een hoofdstuk geweid aan de eerste social shopping site voor modebewuste vrouwen, Fashionchick.nl. Het is leuk en slim om over succesformules te lezen en zo een idee te krijgen hoe partijen succesvolle sites of concepten ontwikkelen en uitbreiden.

“Affiliate Marketing” is echt een handboek dit maakt het wel wat droog, zo zijn er weinig voorbeelden en voor geestige anekdotes hoef je het boek zeker niet aan te schaffen. Zelfs het hoofdstuk over fraude, waar erg sappige verhalen over te schrijven zijn, is kort en to the point geschreven. Hierdoor kan het boek wat saai en droog overkomen al wordt dit door de korte zinsbouw voor een deel ongedaan gemaakt.

Conclusie

Affiliate MarketingEen handboek voor Marketeers is een mustread voor iedere beginnende ‘online’ ondernemer en natuurlijk  ook voor online marketeers, aangezien er ook wordt ingegaan op SEO en SEA en alle aspecten die online marketing rijk zijn. Het boek is zeker ook aan te raden aan doorgewinterde marketeers, echter is het dan wel geen mustread maar meer een aanrader. Voor de experts op het gebied van affiliate marketing mist het boek op bepaalde punten wat diepgang, echter is ‘diepgang’ in boekvorm in een zo snel veranderende markt natuurlijk ook moeilijk op papier te krijgen, als het eenmaal op papier staat zijn de teksten alweer achterhaald…. Echter moeten die experts het boek ook gewoon aanschaffen omdat het mooi in de kast staat en /of meegegeven kan worden aan stagiairs die ‘jammer genoeg’ binnen hun opleiding nog nooit van affiliate marketing hebben gehoord. Enfin, je kan moeilijk om het boek heen, aanschaffen dus maar:

“Affiliate Marketing” Een handboek voor Marketeers is te koop bij Bol.com.

Wij maken na een maand via onze Twitter: Affiblog, bekend hoeveel boeken er via het linkje zijn gekocht!

 

0 reacties

 1. 1

  Goede review. Ik heb het boek vanochtend net uit. Wat betreft je conclusie is deze spot on. Ik misde wat diepgang voor het netwerk of affiliates, maar een musthave voor iedere online marketeer die werkzaam is bij de adverterende organisaties! Ik hoop dat dit meer “begrip” kweekt binnen de markt, het blijft samenwerken.

 2. 2
 3. 3
 4. 4

  Wat zijn heden ten dage wel goede boeken voor mensen die iets online willen doen en aan affiliate marketing denken?

  • 5

   @Patrick

   Die zijn er dus eigenlijk niet.. De serie die wij op dit blog hebben over ‘affiliate marketing voor beginners’ vind ik zelf nog steeds één van de sterkste basissen over dit vak.

   Wil je dieper op Affiliate marketing ingaan dan moet je denk ik vooral Twitteraars op het gebied van affiliate marketing & Blogs volgen.

   In de US is er ook veel info te halen, alleen is het wereldje daar weer wat anders, echter kan je daar als ‘affiliate’ wel veel info halen. (online technieken / SEO / SEA / truukjes / etc)

   Voor affiliate management is er wel een redelijk boek van Gene Prussakov: Affiliate Program Management an Hour a Day. Maar ook weer een beetje anders dan het Europese affiliate model.

   • 6

    Hoi Jochem,

    dankjewel voor jouw antwoord. De opmerking dat het US wereldje anders is dan het Europese model vind ik een interessante, zou je kunnen uitleggen in welke opzichten het zoveel anders is?

    Bedankt!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.