Belgische affiliate(s) onthoofd door VVR

In België gaat altijd anders en daarmee is er in België dus ook een overactieve “Vereniging voor Reisbureaus” (VVR)  die in plaats van het beschermen van zijn leden zich zorgen maakt over websites die promotie maken voor reisbureaus!? Waarom? Euh… Door dit vonnis is op dit moment België het enige land ter wereld waar je een reislicentie nodig hebt voor een affiliate reiswebsites, een behoorlijke prestatie van de VVR om op die manier de macht te behouden voor de traditionele online bedrijven (vrijwel iedereen in het bestuur heeft dubbelfuncties bij traditionele reisbureau’s) en de consument te kunnen bedienen via de eigen ‘kwalitatieve’ website.

Hier commentaar op het vonnis van Barvee:

De succesvolle reiswebsite www.zomerbrochure.be is door de VVR, Vereniging van Vlaamse Reisbureaus veroordeeld omdat het zonder reislicentie aan reisbemiddeling doet. Dit betekent dat alle Vlaamse reiswebsites en blogsites met betaalde links naar reisaanbiedingen van het net kunnen gehaald worden. Wij vinden deze protectionistische houding van de VVR niet gepast is en betreuren het dat de Vlaamse wetgever geen specifiek kader gecreëerd heeft voor online marketing in de reissector.

De sector van affiliate marketing is wereldwijd aan een enorme opmars bezig. Bij affiliate marketing krijgt de reiswebsite een kleine vergoeding van de reisorganisatie voor het aanbrengen van een klant. Dat is een moderne vorm van online marketing, die ook in andere sectoren wereldwijd bestaat. Alleen in Vlaanderen wordt elk ondernemershap in deze moderne vorm van marketing tegengehouden. We zijn het eens dat bedrijven die reizen verkopen een reislicentie moeten hebben om de consument te beschermen dat hij bij een betrouwbare partij boekt (Jetair, Thomas Cook, etc). Maar we zijn er helemaal NIET mee eens dat het adverteren over een specifieke reisaanbieding aan een licentie moet onderworpen zijn. Dit is totaal achterhaald, wereldvreemd en protectionistisch.

Wij vinden dat de VVR het reisdecreet over reisbemiddeling misbruikt om de reisbureau’s te beschermen tegen de opkomst van online reisadvies. Wereldwijd zoeken mensen hun reizen meer en meer uit via het internet. Dan is het ook logisch dat er ondernemers zijn die inspelen op de opportuniteit om online reizen te promoten. Vlaanderen is de enige regio ter wereld waar je een reislicentie nodig hebt voor affiliate reiswebsites ! En om deze reislicentie te bekomen moet je aan allerlei criteria voldoen (zoals aantoonbare ervaring in reissector, kapitaal garanties, etc).

Ondanks dat www.zomerbrochure.be geen reizen verkoopt, en zelfs geen consument als klant heeft, is het verplicht om zijn reiswebsite van het net te halen door een wetgeving die erop gericht is om de consumenten te beschermen. Wie kan dit begrijpen?

U kan het precedent vaststellen die door de VVR is bekomen onderaan de website. Met dit precedent kan de VVR elke affiliate website in Vlaanderen (en zo zijn er nogal wat) gaan aangeklagen en kan het zijn doel realiseren, namelijk de Vlaamse internetwereld te bannen uit de reissector (getuige daarvan ook de vele andere processen die de VVR opgestart heeft).

Wat Vlaanderen zelf doet, doet het niet altijd beter! Ik vraag aan de wetgever om het decreet zeer snel aan te passen zodat ook progressieve online bedrijven in Vlaanderen kunnen werken.

Hier het gehele vonnis:  VVR PDF Ben overigens benieuwd of Barvee zelf in beroep gaat tegen dit vonnis. Barvee kan je overigens ook op Twitter volgen om goed op de hoogte te blijven.

0 reacties

 1. 1

  Beroep aantekenen heeft weinig zin gezien het niet opschortend is. Tijd rekken zo heeft dus weinig zin. Netwerken, reisorganisaties en affiliates zullen het dus zelf moeten doen. Politieke druk moet enorm zijn op zeer korte termijn. VVR is zeer agressief en de komende weken komen nog processen van collega’s.

 2. 2

  Wij hier in vlaanderen krijgen steeds meer en meer moeilijkheden om een product of dienst te promoten in de publishing sector :/

  Geen wonder dat affiliatemarketing populairder en sterker staat in Nederland dan bij ons België, want hier kunnen ze succes niet hebben precies.

  Ik wens Bart veel geluk en sterkte, en hopelijk kan er mits veel protest nog een middenweg worden gevonden?

 3. 3
 4. 4
 5. 5

  – Hoe kom je aan een reislicentie?
  – Werk je niet gewoon in opdracht van partijen die een reislicentie hebben?
  – Moeten bureau`s die promotiefolders uitdelen op straat ook een reislicentie hebben? Of reclames ophangen in bushokjes? Of is dat wat anders?

  Los van die reislicentie, die waarschijnlijk met goede bedoelingen is geïnitieerd, komt de VVR nogal conservatief over.
  Ze behartigen de belangen van de bureau`s EN die van de reiziger*. Maar de huidige vraag naar online gemak en voordeel, houden ze netjes tegen door nieuwe verkoopmethoden gelijk te stellen aan ‘potentiële illegale verkopers’** (hoewel een affiliate marketeer uiteindelijk niks verkoopt). Niet de juiste belangen om te behartigen dus. Hoogstwaarschijnlijk is het een groepje behoorlijk stoffige dames en heren die hun geld liever steken in juristen dan in het vernieuwen van hun bedrijven. Ik kan hier natuurlijk naast zitten, maar dat beeld geeft de berichtgeving rondom de VVR mij op dit moment wel. Waarschijnlijk dat de rechter hier niet veel aan kan veranderen maar dat de Belgische politiek zich hierover moet buigen. Of misschien de Europese wel…

  * “De VVR is de beroepsvereniging die vooral ten dienste staat van haar leden-reisbureaus (510 leden, goed voor een 700-tal verkooppunten), maar ook de belangen van de reiziger behartigt.”
  ** “De VVR heeft de voorbije maanden tegen een aantal schenen getrapt en dit lijkt sommigen niet echt te bevallen. Vooral de wijze waarop de VVR de potentiële illegale verkopers aanpakt, is een doorn in het oog van wie zich onbeperkt en ongecontroleerd op de reismarkt wil begeven onder het mom van “socio-culturele” activiteiten of het toepassen van zogenaamde “nieuwe verkoopmethodes” (Travel Boxen, affiliate marketing, verkoop via het web, enz).”
  http://www.vvr.be/cluster_shared_data/vvr/library/documents/1230/10022012_gecoordineerde_acties_tegen_VVR.doc.pdf

  Ik stuitte trouwens ook op dit bericht uit 2005:
  http://www.vvr.be/index.cfm?option=content&type=Details&ID=1430&ParentID=825&ConType=General

  OEI, de waterspiegel stijgt – laten we een dijk bouwen in de Westerschelde!!!

 6. 6

  Er zijn 3 wetgevingen in Belgie: Vlaanderen, Brussel, Wallonie.
  Licentie zijn wij gaan vragen bij Toerisme Vlaanderen en konden aan alles voldoen behalve 1 ding. Geen ervaring werkzaam te zijn in een reisbureau. Iedereen mag het proberen, ook daar is de wet compleet op maat van de VVR gemaakt.

  Reisbureaus geven trouwens niet meer bescherming aan de consument. Thomas Cook online boeken of via reisbureau is juist zelfde. TC gaat u overal gelijk beschermen bij problemen.

  • 7

   Normale linkjes in je site, iemand part-time voor korte periode aannemen tegen zeer laag loon die in een reisbureau heeft gewerkt, die persoon laten aanvragen, dan heb je je reisbureau, jij ook ervaring en hoppakee :).

   • 8

    Juist maar zo simpel is het niet. Als je 12 man personeel hebt kan er wel eentje voor 30% bij (dat heb je nodig). Als eens uitgerekend wat dat kost in Vlaanderen een personeelslid? Nu doe ik alles via India, studenten of goedkope nederlanders 🙂 maar Belgen, das duur en ze staken continu.
    Vergunning is ook niet overdraagbaar, en ook niet dubbel. (is op persoon) Persooneel heeft dus alles in handen zo !!!

  • 9
  • 10

   Heb je er zelf al een jurist naar laten kijken m.b.t. journalistieke effecten? Ik vraag me namelijk sterk af of je nu een adviseur / verkooppunt bent of een journalistieke bron m.b.t. de reiswereld. Misschien heb je dan nog iets meer journalistieke content nodig op de site echter lijkt me dan deze vergunningplicht direct tegen persvrijheid / vrijheid van meningsuiting in te gaan.

   Kan me ook moeilijk voorstellen dat de gemiddelde krant in België nu dus een dergelijke vergunning nodig heeft om over reizen te kunnen en mogen schrijven.

   • 11

    Gezond verstand is hier niet primair. Is een mallafide reisdecreet. En het gaat om het feit dat je geld krijgt. Iedere affiliate is niet meer veilig volgens mij !!! En zeker met dit precedent !!!

 7. 12
 8. 13

  Absurd besluit van de VVR.. Die leven echt nog in het pre-internet tijdperk. Ben benieuwd of ze nu ook de grote jongens (bv. Groupon Travel, Booking.com etc.) gaan aanpakken.

 9. 14
 10. 15
 11. 16

  Als de VVR zegt dat je ‘reisbureau-activiteiten’ uitoefent, dan moet de DiV ook aanvaarden dat die periode waarbinnen je die activiteiten uitoefende geldt als relevante ervaring voor het bekomen van een licentie.

  Dat reisbureau’s over een licentie moeten beschikken lijkt me aanvaardbaar. Dat affiliates die reclame maken voor gelicentieerde reisbureau’s over een licentie moeten beschikken is absurd.

 12. 19
  • 20
  • 21

   Groupon vergelijken met zomerbrochure.be is gewoon appels met peren; Groupon stelt zzlf pakketen samen en je betaalt ook aan hen.
   Wij zijn enkel een doorgeefkanaal.

   Dat je een vergunning nodig hebt om effectief een reis te verkopen vind ik goed. Dat je als doorgeefkanaal een licentie moet hebben is niet goed.

 13. 22
 14. 23
 15. 24

  Heeft Groupon, die een licentie heeft, ervaring als reisbureau in België? De enige eis waar Zomerbrochure dus niet aan voldeed?

 16. 27

  Ben heel benieuwd hoe het dan zit met bloggers die gewoon over hun reis naar bijv. Brazilië bloggen en adsense hebben lopen op hun website. Die zouden dan ook in overtreding zijn neem ik aan? Mochten er (naar alle waarschijnlijkheid) advertenties voor vakanties komen te staan.

  Heeft google trouwens een licentie (is er ergens een lijst)? Neem aan dat je anders geen vakantie gerelateerde resultaten naar reisbureaus, etc. mag krijgen op google…

  En hoe zit het met .nl domeinen? is het enigszins een oplossing om over te gaan op .NL (wat je liever natuurlijk niet wilt) en het domein op iemand uit NL te zetten?

  Wekt in ieder geval meer vragen dan duidelijkheid op die VVR 🙂

  • 28

   Deze namiddag werd er i/h Vlaams Parlement gedebatteerd over dit thema. Ik licht er enkele quotes uit van de bevoegde minister:

   1) “De affiliate websites zijn een ander verhaal. Advertentieruimte op het internet of in papieren of audiovisuele versies zijn iets anders, en ook de rechter is die mening toegedaan. Elke touroperator en elk reisbureau kan daarvan gebruikmaken. Ik spreek mij niet uit ten gronde. Er is geen definitieve uitspraak. De rechter heeft geoordeeld dat op de website van de commanditaire vennootschap aanbiedingen staan. Het gaat dus om een handelsvennootschap waarop de wetgeving van de toepassing is. Bij de evaluatie van het decreet moeten wij een scherp onderscheid maken tussen een bemiddeling in fysieke of virtuele vorm – wat van het decreet niet mag – en het aanbieden van advertentieruimte.”

   => Hier leid ik uit af: ads mogen.

   2) “Iets totaal anders – maar dat is ook niet aan de orde, want niemand komt daartegen op, niemand verbiedt dat, er zijn geen procedures voor – is dat advertenties toegelaten zijn, natuurlijk ook op het internet, op de radio, op de televisie en op print. Het is totaal iets anders. Iemand die wil adverteren voor reizen, voor touroperators, die kan dat doen. Of het nu op het net is of niet, dat doet er niet toe. In dezen gaat het niet om een advertentiebureau dat wordt betaald om advertenties te plaatsen, maar om een makelaar die pakketten en reizen aanbiedt en die daarvoor zijn commissie, zijn loon, krijgt van de touroperator. Het is een ander concept dan wat nu met het decreet niet mag.”

   => bevestiging van 1)

   3) “Als je de affiliate websites met dit voorstel van decreet eruit haalt, dan zeg je dat het bemiddelen, als het op internet gebeurt, wel kan. Dat is een fundamentele wijziging van het decreet. Ik vind dat dit nu niet kan. Laat ons de totaliteit evalueren. Daar is geen hoogdringendheid mee gemoeid. Er is een vonnis, daar komt eventueel beroep tegen. Maar dit gaat niet over adverteren, ik herhaal het, dit gaat over een commanditaire vennootschap die eigenlijk reizen verkoopt via bemiddeling onder het statuut van makelaar, van bemiddelaar.”

   => Volgens de minister zit het als volgt: “affiliate-marketing = bemiddeling => licentieplichtig”.
   Het zal aan de affiliate-sector zijn om dat te weerleggen willen we kans maken op een herziening van het decreet.

 17. 29
 18. 30
 19. 31

  Volgens mij is dit een totaal onterecht vonnis. Bij affiliate-marketing wordt er enkel doorgeklikt via een link, en gebeurt er geen enkele bemiddeling, er is geen rechtstreekse correspondentie met de klant, noch advies of andere. In mijn ogen is dit een zuivere publiciteits-site. De tour operators betalen een bepaalde som in ruil voor de publiciteit, onder de vorm van een vergoeding per klik, of in dit geval misschien een klein percentage op elke verkoop.
  Indien dit als reisbemiddeling zou moeten beschouwd worden, dan zou zelfs Google Adsense een vergunning moeten hebben.
  Wat dan met sites/blogs etc die affiliate-links hebben staan naar de site booking.com ?? Een Engelsman mag dan via deze weg wel een hotel boeken, maar als een Vlaming dit doet is het strafbaar (voor de desbetreffende site-houder??). Come on… !!

  Persoonlijk ben ik ook van mening dat dit in Europese context niet kan gehandhaafd worden en zou ik eens goed de nieuwe Europese richtlijnen voor de reiswereld laten nakijken en naar een Europees Hof stappen. Er zijn al Europese landen die hun wetgeving voor de reiswereld hebben aangepast, ten gevolge van deze nieuwe wetgeving. Misschien is het nu de beurt aan België, nu ja, Vlaanderen, want in Wallonië gelden andere regels.
  Succes !

 20. 32

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.