Affiliate Marketing & Rocket Internet

Als je in Nederland actief bent binnen de affiliate marketing en je nog nooit hebt gehoord van Rocket Internet of de ‘Samwer Brothers’ dan doe je iets verkeerd. Rocket Internet is namelijk bekend via bedrijven als MyCityDeal (nu Groupon Europa), Zalando, Hellofresh, Glossybox, Dropgifts, Fashion for Home en Wimdu. Als je van één van deze bedrijven nog niet hebt gehoord, loop je in principe al achter. Want Rocket Internet wil markten domineren en het zou zou maar net eens zo kunnen zijn dat in jouw niche ‘Wimdu’ een partij is waar jij net te weinig aandacht aan hebt besteed en wat met een oneindig marketingbudget binnen komt denderen. (Wimdu is in dit geval de kloon van AirBnB en richt zich op de complexe markt van het onderling verhuren van eigen huizen aan toeristen)

Waarom moet je juist binnen de affiliate marketing deze bedrijven kennen? Omdat de ondernemingen van Rocket Internet ‘markten’ competitiever maken en ook in de praktijk voor de winst gaan. Het zou me niets verbazen als bijvoorbeeld een Zalando nu al marktleider is in schoenen en over een jaar marktleider is in fashion (of nu al?). De groei die wij in het affiliate programma zien is ‘ongekend’ en niet te benaderen door andere partijen. Partijen die vechten om marktaandeel hebben affiliates harder nodig, er verschijnen ineens veel betere feeds, meer kortingscodes, meer budget en meer e-mails van: “wat kunnen wij met elkaar doen”. Ook werken er vaak de beste online experts, die weten hoe je marktaandeel moet winnen en die innovatief meedenken met affiliates (en niet relaties verbranden zoals sommige Nederlandse partijen die soms een affiliate groep even niet nodig hebben) Dit soort innovaties maakt iedereen binnen een markt scherper en meer bewust van zijn positie. Affiliates worden ‘als laatste in het kanaal’ eigenlijk betaald vanuit groei.

Wat ook altijd leuk is om te vermelden is dat een russisch investeringsfonds (die investeren dan weer in Rocket Internet) op basis van waarderingen van andere bedrijven jouw huur & personeel aan het betalen is. Want het gaat veelal niet om het directe resultaat in de business van het opblazen van bedrijven, het gaat om de waarderingen via groei en marktaandeel. (en daarmee natuurlijk ook omzet) Dus een internet bubble is helemaal zo gek nog niet voor affiliates, hoe meer de partijen die erboven liggen waard zijn (Groupon, Zynga, Amazon, etc) hoe meer van dit soort partijen met zulke budgetten zullen blijven toetreden. Als je dus op Techcrunch van die vage berichten leest als ”Capital Fund X investeert 10 miljoen in blogologo” Dan is dat dus eigenlijk als affiliate of alliate netwerk zijnde dichter bij dan je denkt. Want al die waarderingen maken het mogelijk dat een Zalando in Nederland als een gekke aan het knallen is. (En bijvoorbeeld al bijna 2 jaar onze beste partner is)

 • Dit korte artikel is overigens mede geschreven om een wat langer artikel op Marketingfacts in te leiden, in dit artikel gaan wij dieper in op de nieuwste rage die ook heel goed aansluit bij Affiliate Marketing: Abonnementen en ook nog dieper in op de plus en minpunten van Rocket Internet: Ondernemen met de Samwer Brothers (Zalando, etc.)

 

 

0 reacties

 1. 1

  Na meer dan 10 jaar is de cirkel voor de Samwer broeders rond: 2000 Jamba ringtones, ook een abonnement modelletje 😉 2012: Glossybox.

 2. 2
 3. 3

  In Businessweek recent een groot artikel over de broers. Goed in het maken van kopieen. Wat op zich ook een kwaliteit is, als je het goed doet.

 4. 4

  Moet wel worden gezegd natuurlijk dat lang niet elk idee van hun zelf komt. Ze werken als een soort incubator. Iemand heeft een idee maar geen geld en klopt bij rocket aan. Rocket bouwt en casht. De boot van Fab.com hebben ze gemist geloof ik. Dacht dat Fab een andere kloon dan die van Rocket had overgenomen. Afijn, ze hebben genoeg andere clones lopen.

 5. 5

  Affiliate is bij Rocket inderdaad een belangrijk kanaal in hun data-driven strategie. Maar iedereen die wat langer met affiliate bezig is weet dat affiliate niet het grootste kanaal is en met de informatie over het verkeer die adverteerders vaak hebben is het de uitdaging voor een affiliate om extra sales te genereren. In de clickchain is namelijk te zien wanneer er contact is geweest met andere kanalen. Rocket smijt inderdaad met gigantische budgetten en ontdubbelen doen ze (nog?) niet, op termijn zullen alle adverteerders dit gaan doen.

  Het is als affiliate zeker interessant om met Rocket te werken, ook omdat het concept al in ruime mate geoptimaliseerd is A) door de oorspronkelijke bedenker, en B) in het land waar het eerder live is gegaan (bijvoorbeeld Duitsland).

  Nu hebben ze recent een kantoor geopend in Nederland, en laten ze inderdaad zien dat ze de Nederlandse markt serieus nemen. Van Zalando was Nederland het eerste land na Duitsland. Dit internationale schaalniveau is moeilijk het hoofd te bieden, maar affiliates zijn niet machteloos en kunnen altijd nog kiezen waarmee zij samenwerken. Het geven van alle verkeer aan de grootste adverteerder maakt de adverteerder wel erg machtig en dat die vervolgens het bereik optimaliseerd is niet in het belang van alle affiliates, al lijkt dit een onherroepelijke gang van zaken…

  Affiliate is inderdaad een lowrisk-kanaal voor alle adverteerders, eens. Maar de vraag is wat een affiliate beweegt om in het geval van bijvoorbeeld een kortingscodesite, een goed converterende kortingscode die een groot deel van de inkomsten genereerd minder aandacht te geven dan van een kleinere/nieuwe adverteerder. Het spreiden van macht en risiko zou een reden kunnen zijn.

 6. 6

  Doe je research. Zalando is allesbehave marktleider in schoeisel, dat is Macintosh Retail. Rocket verdient niet aan de schoenen van Zalando, maar aan de verkoop van klonen die razendsnel in de markt gezet worden (petje af) met geld van investeerders. De Samwers zijn begonnen met een ringtonenscam (Crazy Frog) en zijn nu bezig met linkbuilding dmv comment spam voor Groupon en Zalando.

 7. 7

  @TvdH Ik doe altijd mijn research. En jouw reactie vind ik eenzijdig / kort door bocht. Ik zeg dat het me “niets zal verbazen als” ze al marktleider zouden zijn. De groei percentages die zij verwezenlijken op dit moment zijn zeer hoog en niet te evenaren voor bedrijven zonder dergelijke funding. Mede doordat ze inderdaad ‘grote’ klonen aan het bouwen zijn. (wat daar in principe toch helemaal niet toe doet?)

  Daarom vermeld ik ook “niets verbazen als” want als ze zo doorgaan kan toch geen andere partij op het gebied van schoenen dit bijhouden? Lijkt me een makkelijke rekensom.

  Dat zielige gezeur over comment spam gebeuren wat nu rondgaat in Nederland is onzinnig, dit gebeurt in elk land voor bijna elk bedrijf. Ook is dit zeer makkelijk te fabriceren om iemand zwart te maken. (xrumer) Als forum / blog moet je uberhaupt een goede controle hebben op dit soort zaken.

 8. 8

  Goeie quote! “Dat zielige gezeur over comment spam gebeuren wat nu rondgaat in Nederland is onzinnig, dit gebeurt in elk land voor bijna elk bedrijf.” Is dat representatief voor affiliates in Nederland of een persoonlijke observatie? Tevens ben ik benieuwd naar de comment spam in opdracht van bv Albert Heijn, Hema of andere grote adverteerders. Echte blackhat seo-voorbeelden komen dat later wel aan de orde.

 9. 9

  Hier heb ik wel een aantal opmerkingen op:

  Digital Sky Technologies heeft niet in Rocket Internet geïnvesteerd maar in Zalando (http://www.gruenderszene.de/news/dst-zalando).

  Het feit dat Rocket Internet bedrijven heel goed zijn voor netwerken en affiliates – geen twijfel aan. Hoe duurzaam de bedrijven zijn is een andere vraag en is voor de affiliates eigenlijk niet belangrijk. Wel leuk om te weten en ik zal er wel rekening mee houden dat geen van de bedrijven van Rocket winst maakt en de pret heel snel kan afgelopen zijn: Groupon heeft volgens mij nog geen winst gerapporteerd, Zalando maakt verlies (http://kinnevik.se/Documents/Pdf/20120215%20Kinnevik_Q4_2011_E.pdf) , eerste ontslaggolf bij Wimdu al na 3 maanden (http://www.gruenderszene.de/news/wimdu-massenentlassungen).

  Als netwerk en affiliate dus rekening mee houden dat de pret snel afgelopen kan zijn!

 10. 10

  Hmmz was wellicht iets ‘te’, ik vind het voornamelijk zielig doordat iedereen het kan doen: voor 100 dollar kan ook jij via xRumer 4000 links ‘comment spam’ naar ‘wie dan ook’ sturen.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>