Heb jij als affiliate je afspraken met je adverteerders goed geregeld?

Veel affiliates werken op basis van een mailtje met afspraken. Misschien aangevuld met standaard algemene voorwaarden van de Kamer van Koophandel. Of je hebt een paar jaar terug een contract van internet geplukt dat er wel goed uit zag. Maar is dat nog wel actueel en dekt het ook hoe je tegenwoordig werkt?

Toch vindt menig affiliate de stap naar een maatwerkcontract te groot. De kosten zijn hoog, zo is de gedachte vaak. En natuurlijk, zolang je relatie goed is, heb je geen contracten nodig. Maar gaat het een keer mis, dan is het een héle dure grap om een jurist de boel te laten oplossen.

Maar een maatwerkcontract hóeft niet duur te zijn. De juridisch specialisten van ICTRecht hebben een generator ontwikkeld waarmee je zelf een contract op maat samenstelt. Je doorloopt een aantal vragen, betaalt online (€99) en ontvangt een Word-document gebaseerd op jouw antwoorden.

Wat kun je zoal regelen:

 • Op welke basis (click/lead/sale) er wordt uitbetaald
 • De eigendom van leadgegevens
 • Welke content de affiliate mag gebruiken: alleen naam en logo, of meer?
 • Of de adverteerder een recht van afkeuren heeft – of juist niet
 • Hoe de affiliate inzage krijgt in rapportages, met optie voor controle door een accountant
 • Voor de extra strenge affiliate: een boeteclausule voor onderrapporterende adverteerders
 • Keuze voor Nederlands of Engels

Je kunt het document uit laten leveren als een contract dat beide partijen moeten ondertekenen, een elektronisch contract of als algemene voorwaarden wanneer je adverteerders zich via registratie aanmelden op je site.

Genereer nu je contract op maat!

Het doorlopen van de vragen is gratis. Daarna krijg je een overzicht van wat je contract zal regelen en hoe. Na online betaling ontvang je het Word-document. Je kunt ook een factuur aanvragen, dan betaal je via bankoverschrijving en ontvang je je document per mail nadat de betaling binnen is.

En speciaal voor affiliateblog lezers: voer de kortingscode AFFILIATEBLOG in en krijg 10% korting!

10 reacties

 1. 1
 2. 3

  Voor de grotere affiliates (rest doet het middels netwerk), en de deals die daar gemaakt worden is dit zeker een aanrader. Contract kun je waarschijnlijk zo aanpassen, dus is een eenmalige investering. Had van jou niet anders verwacht dan dit met een korting aan te bieden 🙂 Adverteerders doen er ook goed aan dit standaard op te stellen.

 3. 4
 4. 5
 5. 6

  Hmmz. Ik heb er toch mijn twijfels bij een adverteerder zo’n overeenkomst onder zijn neus te schuiven. Het geeft ergens een teken van wantrouwen af.

  Een voorbeeldje is FBTO, waarvoor ik veel leads aanlever. Na een klacht van onze kant over wat downtime aan de kant van FBTO kregen we een behoorlijke compensatie, waar we niet eens om gevraagd hadden. Een enorm positief gebaar, die gasten kunnen niet meer stuk bij mij. Bij goede persoonlijke relaties met online marketing managers / affiliate managers aan adverteerderskant ben ik toch wat huiverig voor contracten.

 6. 7

  Het is een dilemma. Zolang alles goed gaat, is een contract niet nodig. Gaat het mis, dan kun je het hopelijk via een goede persoonlijke relatie oplossen maar lukt dat niet dan heb je een probleem zonder contract.

  Ik zie het helaas met enige regelmaat misgaan, maar goed ik zit dan natuurlijk ook in een hoek waarbij mensen zich alleen melden als het misgegaan is. Die persoonlijke relaties zijn een lastige: tussen jou en die manager is er ongetwijfeld een goede klik, maar over een jaar zit daar een opvolger en die kent al die mondelinge afspraken niet. Of zijn baas cancelt het programma. En dan sta je toch zwak.

 7. 8

  Goeie punten Arnoud, ik ga meteen een nieuwe printercartidge halen 😉 Maar zonder gekheid is het misschien wel een goed idee is met contracten te gaan werken (standaard, zodat sommige partijen zich niet ‘benadeeld’ voelen)

 8. 9

  Op zich wel een goed idee om zaken beter proberen te regelen. Alleen zullen veel grotere partijen hier echt niet voor voelen. Ik heb zelf helaas heel andere ervaringen met FBTO. In het verleden veel leads voor FBTO binnengehaald. Vorig jaar ineens half december de leadvergoeding voor de zorgverzekeringen halveren en afgelopen jaar de leadvergoeding voor de zorgverzekeringen eind november schrappen. Dat vind ik dus echt niet kunnen. In je jaarplanning hou je rekening met deze behoorlijk grote inkomstenbron, maar dit kan dus blijkbaar van één kant zomaar. Wel geprobeerd met ze in gesprek te gaan, maar dat was niet mogelijk. Dan ga je niet goed om met je affiliates vind ik!!! Om het over de uitbetalingen nog maar niet te hebben, daar moest ik altijd al 4 maanden op wachten als affiliate van FBTO. Niet als klant, die behandelen ze een stuk beter, vreemd genoeg (niet dat ze de klant goed behandelen natuurlijk;-).

 9. 10

  De fiscale situatie bij affiliate marketing is stukken complexer dan die van bijv. een webshop. Kan iemand een accountant aanbevelen met ervaring in affiliate marketing? (Of in algemenere zin, een account met ervaring in internationale online diensten?)

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.