Top 10 Affiliate Netwerken – 2012

affiliateblog2012 was een jaar van consolidatie. Voor het eerst zagen we geen ‘double digit groei’ maar eerder stilstand van de Nederlandse affiliate marketing. De top 10 netwerken behaalden het afgelopen jaar 100 miljoen Euro omzet*. Dat was ongeveer hetzelfde als in 2011. Alle netwerken samen kwamen op een omzet rond de 116 miljoen Euro. Deze omzet wordt gevormd door alle partijen die in de Nederlandse markt actief zijn. Dit ligt ook gelijk aan het cijfer uit 2011.

De enige sterk groeiende partij in de top 10 is dit keer Affili.net. Dit komt natuurlijk door de overname van Cleafs. Zanox heeft verder een sterk jaar achter de rug waarbij het gelukt is om zelfs in een lastig jaar (denk ook aan Wehkamp die nu een eigen programma heeft) een minimale groei te laten zien. Naast Cleafs die uit de lijst viel, zorgde het faillissement van Testnet/iffiliate ervoor dat we twee nieuwe partijen in de top 10 konden verwelkomen. Dit zijn Adquick & Paypro.nl.

Hier een up to date overzicht met alle belangrijke affiliate netwerken in Nederland en België

De Aanpak / Berekening

Het is zeer belangrijk om aan te geven dat de cijfers gebaseerd zijn op: schattingen, berichtgeving van bedrijven zelf, marktinformatie, interviews en informatie van contacten uit de markt. De lijst bevat nadrukkelijk geen keiharde feiten. Daarbij zijn de cijfers op de Nederlandse markt gericht en dus niet ook op de ‘buitenlandse’ activiteiten van Tradetracker bijvoorbeeld.  Het bepalen van de cijfers is door een toename aan beursnoteringen & moedermaatschappijen daardoor alleen maar complexer geworden.
Ook is er de immer complexe discussie of Scoot & Digimo thuis horen in deze lijst. In mijn optiek niet en dus zijn enkel de affiliate partijen van deze bedrijven in de lijst opgenomen.

In aanvulling op de top 10 is er een lijst opgesteld met daarin 27 andere bedrijven uit deze markt. Ook naar deze partijen is gekeken. In deze  lijst staan bijvoorbeeld partijen als Webgains, Adsimilis (denk hier ook puur aan NL), Matomy, CJ, Netaffiliation, Wehkamp (net begonnen met eigen beheer), Unibet, Testnet, Google Affiliate, Clickbank, Linkshare en Amazon.

Naast mij hebben veel anderen die dicht op de markt zitten hun expertise op deze lijst losgelaten en hebben we over het algemeen veel tips mogen ontvangen.  Mede om deze redenen durf ik daarom te beweren dat deze lijst best wel eens heel erg dicht in de buurt van de werkelijke cijfers komt. Ben je het toch niet met de cijfers eens? -> Mailen!!

Het jaar 2012

2012 was een complex jaar waarbij verschillende bedreigingen de affiliate marketing beïnvloedden en de groei stil kwam te staan. Natuurlijk was de cookiewet van grote invloed maar ook zeker de invloed van de crisis zal zijn weerslag nu hebben in de online wereld. Laten we daarnaast de alles-vernietigende-ontdubbelingsscripts ook niet vergeten die in 2012 behoorlijk in opkomst waren.

Veel adverteerders (die vanwege nieuwe grote toetreders en crisis een moeilijker jaar hadden) leken in het begin van 2012 goedkoop op de eerste rij te willen zitten. Een aantal kwam hier richting de feestmaand terug op deze beslissingen waardoor de laatste maanden weer wat meer budget werd uitgegeven aan promotie. Het is toch ook de laatste maanden waarin over het algemeen de  meeste omzet gehaald kan worden in affiliate marketing. Dat bleek ook zo te zijn voor het  nummer 1 affiliate netwerk van Nederland: Zanox-M4N.

Dezelfde nummer #1

Zanox-M4N, is voor het tweede jaar het grootste netwerk van Nederland. De fusie kan eigenlijk wel geslaagd genoemd worden. Wellicht is dat ook de reden dat ze het in Duitsland nodig vonden om de Nederlandse country manager (Thomas Joosten) maar tot CEO van het hele concern te bekronen. De oorzaak van de groei was overigens voornamelijk aan een succesvol 4e kwartaal te danken. Voor de affiliate marketing is dit natuurlijk een mooie periode in verband met de shopping- & zorgverzekering boost. Daisycon staat stabiel op de tweede plaats met een minimale daling. Tradetracker groeit door en is internationaal gezien natuurlijk nog groter aan het worden. Tradedoubler heb ik naar beneden bij moeten stellen vanwege indicaties en veel bronnen in de markt. Het is niet zozeer dat 2012 een jaar van ‘grote daling’ was voor de Tradedoubler, maar meer dat Tradedoubler misschien in onze lijst van 2011 ook iets te hoog werd ingeschat. Na Tradedoubler staat Affili.net door de overname van Cleafs op een stevige vijfde plaats. Ook met een nette groei.

Partijen die mee zijn gegaan in de analyse:

Adquick [NL] Bol.com [NL] Matomy (NL) TradeDoubler  (NL)
Adsimilis [NL] Booking.com [NL] Netaffiliation (NL) TradeTracker  (NL)
Affiliate Window (NL] Bwin (NL) Netdirect / OMG (NL) Unibet (NL)
Affiliate4you [NL] CJ (NL) One Network Direct (NL) Vipaffiliate  (NL)
Affiliatepartners.nl  [NL] Clickbank (NL) Overig Directe Prog. (NL) Webgains (NL)
Affilinet ( + Cleafs ) [NL] Daisycon (NL) Paypro (NL) Wehkamp (NL)
Amazon (NL consumenten] Forex Niche (NL) Public Idees (NL) Zanox-M4N (NL)
Assistme? [NL] Gambling Niche+ (NL) Quisma (Aff NL) Mis je iets? Contact
Belboon (NL markt) Google Affiliate (NL) Rushcommerce (NL)
Bol.com [NL] Linkshare (NL) Testnet / Iffiliate (NL)

* omzet affiliate netwerken = Totale commissie die adverteerders o.a. via commissies betalen aan de affiliate netwerken / publishers
* Top 10 2010
* Top 10 2011

15 reacties

 1. 1
 2. 2

  Prima dat we ook dit jaar weer een lijst hebben. In de volgorde kan ik me grotendeels wel vinden, maar ik denk dat hier en daar de omzet veel te hoog is geschat 25-30% minder komt beter in de richting.

 3. 3

  Ik ga hier zeker goed naar kijken en alle feedback is meer dan welkom. 25%-30% is wel een enorme verlaging die ik me absoluut niet inde breedte kan voorstellen. Veel cijfers zijn toch ook wel redelijk zeker. Het is wellicht soms ook minder schatting dan gedacht.

  • 4

   Zie: http://www.emerce.nl/nieuws/affiliatemarkt-blaakt-zelfvertrouwen

   De quote in het artikel is gebaseerd op het deloitte onderzoek:
   Maar hier staat de verdeling er iets anders op:
   “De top drie affiliatenetwerken is grotendeels ongewijzigd ten opzichte van het jaar daarvoor. Op de eerste plaats staat nog steeds Daisycon/Paxz, gevolgd door TradeTracker en Zanox–M4N. Wel is er sprake van lichte daling van hun aandeel in vergelijking met vorig jaar, Affiliate4You liet als enige een stijging zien van 6,6 procent.”

   • 5

    nog even een aanvulling/verklaring op de bovenstaande reactie.
    Mogelijk is het display/retargeting deel in de omzet van de netwerken in in het Deloitte vergelijk niet meegenomen. omdat het onderzoek juist een verschil tussen display en “performance based” maakt. In onze omzet (Daisycon) is het aandeel display erg laag.

   • 6
   • 7
 4. 13

  Wat mij betreft zijn affiliatenetwerken hun eigen graf aan het graven en wel door de onder meer volgende zaken:
  – slecht werkende tracking,
  – door het opzetten van eigen concurrerende websites terwijl ze inzicht hebben in alle statistieken van hun publishers (misbruik gegevens!)
  – zetten ze zelf geen concurrerende website op dan doen hun medewerkers dat wel,
  – zeer trage uitbetaling bij een aantal netwerken (5 maanden!),

  Kortom, willen jullie niet dat veel zichzelf respecterende publishers jullie de rug toekeren, kom dan eindelijk met een eerlijke oplossing voor het trackingprobleem zodat niet alles naar de laatste gaat (bv. kortings- of vergelijkingssites), ga niet de concurrentie aan met je eigen publishers en zorg voor een redelijke betalingstermijn.

 5. 14

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.