Owner, Partner, Eindbaas, Director, Founder, CEO of MD

Dus, je bent eigenaar van een Affiliate site en je verdient aardig wat met deze site. Nu de “grote en belangrijke” vraag: wat zet je op je Linkedin en op je business cards? Hetzelfde probleem gaat op voor als je een eigen webwinkel hebt, het interessante is dat elke titel weer zijn eigen voor en nadelen heeft en de keuze helemaal niet zo makkelijk is doordat sommige titels ‘stom’ overkomen of niet de lading van je werk dekken. Een opsomming:

Owner (2.1 miljoen X! (in NL))
Eigenaar, dus bezitter van de aandelen, zegt niets over of je nog iets doet bij het bedrijf. Je kan ook passief eigenaar zijn, het moet dus eigenlijk in combinatie met een functie want het zegt niets over je dagelijks bezigheden. Co-Owner is een optie als je beide eigenaar bent, al staat dit in mijn ogen slechter dan ‘partner’.

Eindbaas (1140x)
Als zoiets al te vaak is opgepakt kan je het beter laten liggen, na 1140 keer is de grap er wel vanaf.

Partner (850.000x)
Eigenaar maar dan gelijk aan anderen (2 of meer in totaal), persoonlijk vind ik deze sterk als je met 2 man actief bent aan een site / webwinkel, beide 50/50 bezit en de rolverdeling precies gelijk is. Ook een goede oplossing tot +/- 10 man. (Founding Partner en of Managing Partner zie je ook vaak) Is wel een beetje een ‘deftige’ benaming die veelal in advocatuur ed. gebruikt wordt.

Director (1.8 miljoen x)
Toch niet echt relevant zegt namelijk niets over of je aandelen bezit van het bedrijf, als je wel ledinggevend binnen het bedrijf bent en je hebt geen aandelen is dit wel een goede functie, of over een bepaalde sector (sales director / marketing director) Maarja dat is weer wat anders.

Entrepreneur (145.000x)
Een ondernemer.. Tsja.. Gaat eigenlijk op voor iedere ondernemer en zegt eigenlijk helemaal niets behalve dat je ergens een BVtje hebt (of zelfs dat hoeft nog niet), het blijft alleen wel een mooie titel om te zien.

Serial Entrepreneur (5000x)
Een doorgewinterde ondernemer met meerdere ondernemingen. Meestal iemand die niet lang aan hetzelfde werkt en hoe dan ook verder blijft ondernemen.

Founder (430.000x)
Eigenlijk zegt dit net als vele anderen ook weer ‘helemaal niets’ behalve dat je erbij was op de dag dat jouw site en/of webshop in de lucht ging. Beetje een lege functie zonder combinatie. Je hoeft niet eens aandelen ‘meer’ te hebben, het zegt iets over het verleden.

CEO (Chief Executive Office) (400.000x)
Auch.. Veel gebruikt en in mijn ogen echt compleet fout als je minder dan 50 (sommigen zeggen zelfs 100) werknemers hebt. Minimaal moet er toch echt een CTO en CFO aanwezig zijn voor de techniek en de finance om deze functie te kunnen gebruiken. Wat wel weer sterk van CEO is, is dat het wel echt compleet duidelijk is dat je de touwtjes in handen hebt, een CEO heeft vrijwel altijd ook aandelen en is hoe dan ook de nr. 1 binnen het bedrijf. Daarom kiezen denk ik ook veel personen voor deze titel.

MD (Managing Director) (160.000x)
Komt overwaaien uit de UK en dekt in mijn ogen goed de lading als je de touwtjes in handen hebt en niet wil overkomen als een CEO. Zegt wel weer niets over de aandelen dus wil je dit in orde maken dan moet je deze combineren met Founder / Owner of Partner. 

President (288K – Rutte = 287,999)
Als je je zo noemt in de US komt het al vreemd over.. Buiten de US is dit dan ook echt: not done.. Soort van titel inflatie als je over moet gaan tot dit soort benamingen.

Dus:
Als Affiliate / webshop eigenaar met minder dan 50 werknemers lijken dit wel de enige goede opties:

 • Managing Director / Founder
 • Managing Director / Owner
 • Managing Partner (eigenlijk de enige optie die het in twee woorden redt)
 • Co –  Owner (als je niet de leiding hebt (of dat volledig samen doet) maar wel aandeelhouder bent)
 • Co – Founder (als je niet de leiding hebt (of dat volledig samen doet) maar wel aandeelhouder bent)
 • Partner (als je niet de leiding hebt (of dat volledig samen doet) maar wel aandeelhouder bent)

Mis ik er nog een paar? Let me know!

11 reacties

 1. 1

  Managing partner, als je samen en bedrijf hebt en leiding voert is er nog eentje.
  CEO wordt meestal fout gebruikt. Volgens mij is CEO de term voor bestuursvoorzitter en niet voor een directeur. Eenpitters die CEO op hun kaartje zetten, dat is in mijn ogen echt opgeblazen-ego-dikdoenerij waarmee je jezelf niet geloofwaardiger maakt.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

  @marco: CEO betekent Chief EXECUTIVE Officer, degene dus de het bedrijf leidt en bestuurt. Wat jij bedoeld is COTB oftewel Chairman Of The Board.

  Wel eens met eenpitters die CEO zijn, dan ben je ook nog CFO, COO, CTO en CIO. Maar je bent dan ook veger, secretaresse, receptionist en magazijnbediende.

 6. 6

  De titels zeggen toch eigenlijk al jaren niet zoveel meer. Als mensen (ondernemers) hun eigen titels kunnen bedenken gaat het al snel mis 😉

  Maar ook titels van werknemers in loondienst zijn vaak lang en niet veelzeggend. Meestal weet je dan niet veel.
  Ik vind overigens titels als “founder” en “owner” wel duidelijk, al zegt het feitelijk idd niets over of iemand nog actief is. In de praktijk is dit 9 van de 10 keer de persoon die eindverantwoordelijk is of beslissingen kan nemen.

 7. 7
 8. 8

  Sinds jaar en dag gebruik ik “Founder & Co-Owner”.

  Co-owner is voor een founder niet zo ‘cool’ omdat je je ook ingekocht kan hebben, wat weer minder stoer is natuurlijk 😉

 9. 9

  Het zoveelste non-artikel. Wat is er gebeurt met de inhoud van deze blog? Het lijkt alleen nog maar afgeven op anderen en posten van inhoudloze tekst. Is er dan echt niks meer te melden over affiliate marketing in Nederland?

 10. 11

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.