Wat voor een risico is het auteursrecht?

Het auteursrecht is een van de bekendste maar ook een van de meest geschonden rechten op internet. Hoewel het vaak lijkt of iedereen emee weg komt, wordt er in de praktijk wel dgelijk gehandhaafd op overtreding en de schadevergoedingen die je moet betalen zijn hoog. Inclusief de volledige rekening van de advocaat van de tekstschrijver of fotograaf. Let er dus op dat je alleen materiaal gebruikt met toestemming. Ook als het gaat om een simpel standaardplaatje of een eenvoudig tekstje.

Huur je iemand in om een website te bouwen, een design te maken of teksten of foto’s te leveren, vraag dan een expliciete garantie dat zij dit allemaal zelf doen en de auteursrechten geregeld hebben. Je zult de eerste niet zijn die een design of site kreeg waar “per ongeluk” stockfoto’s in stonden die zonder licentie waren gekocht. En jij bent uiteindelijk aansprakelijk naar de fotograaf of andere rechthebbende.

Je mag teksten en beeld van anderen citeren. Dat wil zeggen dat je een stukje of verkleinde versie overneemt om daarmee je eigen werk te onderbouwen, of om iets aan te kondigen. Altijd met bronvermelding. En citeren is niet hetzelfde als “een klein stukje overnemen” – zonder die onderbouwing of functie als aankondiging is het gewoon een stukje inbreuk. Hyperlinken en embedden van andermans werk mag overigens zonder toestemming.

Veel sites werken met user-generated content. Hierbij uploaden gebruikers teksten, foto’s, video of ander materiaal waarop auteursrechten rusten. Als het goed is, hebben die gebruikers dat zelf gemaakt. Helaas is het vaak niet zo goed en uploadt men andermans werk zonder toestemming. Dat is vrijwel nooit toegestaan: alleen in uitzonderlijke situaties zou dit mogen bij wijze van citaat of parodie.

De wet bepaalt dat een dienstverlener niet aansprakelijk is als hij niet weet van de inbreuk en direct ingrijpt bij klachten. Een notice/takedown-procedure is dus een eerste stap; zorg voor adequaat NTD beleid op je site en koppel dat een duidelijk zichtbare klachtprocedure. Denk aan een klachtknopje direct onder elke foto of een “Report abuse” hyperlink onderaan iedere pagina.

Maar 100% zekerheid geeft dat niet: in de praktijk weegt de rechter de aard van de dienst mee bij de vraag of je het had moeten weten. Zo werd in 2008 een fotosite aansprakelijk gehouden voor uploads omdat het ging om showbizz-foto’s. Je moet weten dat die met name door professionals gemaakt en door anderen geüpload worden. En heb je een redactie of moderatoren die zich met de inhoud bemoeien, dan kom je ook in een grijs gebied.

 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.