5 redenen om je carriere te beginnen bij een start up

Buiten het feit dat de werkomgeving bij een startup vaak een minder grote omschakeling is (minder formeel, relaxte werkomgeving en zeer sociaal), zijn er verschillende andere redenen waarom je carriere af te trappen bij een start up de beste beslissing voor je kan zijn.

Toegegeven; natuurlijk hebben startups vaak niet de secundaire voorwaarden die een gevestigd bedrijf heeft als pensioenen en zaken zoals zorgverzekeringen vanuit het bedrijf, maar vaak hebben ze hun eigen soort van bonussen met een meer ‘social engagement’ insteek, die evenzo interessant kunnen zijn. Denk aan uitstapjes, bedrijfstrips en andere evenementen. Deze zijn vaak makkelijker op te zetten omdat er minder werknemers zijn.

Dat terzijde, kun je veel leren door te starten in juist die start up industrie, lessen die later van grote waarde kunnen zijn maar vaak onderbelicht blijven bij net-afgestudeerden. De 5 grootste voordelen van het werken bij SME’s (small medium-sized enterprise) hebben we voor je op een rijtje gezet.

 1. Focus op persoonlijke ontwikkeling

  In de wat kleinere bedrijven kunnen managers bewuster met hun personeel bezig zijn. Veel startende jongeren hebben nog niet precies een vastomsloten idee van waar zij passen in de bedrijfspuzzel en hoe zij zich hier in manoeuvreren. Veel startups zijn dan ook actief bezig werknemers te helpen met de persoonlijke ontwikkeling, en laten je zodoende breder meelopen en bewuster je eigen leertraject kiezen zodat je je plek in die puzzel kan vinden. Zelfs als dit niet onderdeel is van je eigen werkzaamheden kan je vaak relatief eenvoudig aangeven wat je wel wil, en doorstromen naar je eigen specifieke interessegebied. Juist door het kunnen switchen van posities en het breed oriënteren neem je erg veel kennis mee, en heb je veelal na 1 of 2 jaar een behoorlijke diverse skillset ontwikkeld, die in de toekomst behoorlijk goed van pas kan gaan komen.

  Kleinere bedrijven zitten in de positie dat ze dergelijke risico’s met werknemers kunnen nemen en hun progressie relatief simpel in de gaten kunnen houden. Ook is er het besef dat door mensen te laten werken aan die zaken die ze interessant vinden en dus hun eigen ontwikkeling, ze hun personeel happy houden en werknemers toegewijd werken, een win-win situatie voor beiden.

 2. Flexibiliteit van en in je werk

  Veel start-ups vinden het geen probleem als je vanuit huis of van afstand werkt en sommigen moedigen het zelfs aan. Daarbij is er vaak iets meer ruimte voor het inrichten voor je eigen werktijden, natuurlijk betekent dit ook zo nu en dan overwerken en schik je je soms in voor het halen van deadlines, maar dit betekent ook dat er vaak minder restricties zijn voor het opnemen van vakantiedagen en onbetaald verlof. Sommige start ups hebben zelfs een unlimited holiday policy wat zo maar eens verder door kan zetten in de toekomst.

 3. Een functietitel die aan je werkzaamheden gelieerd is.

  Één van de andere voordelen aan het werken bij een startup is dat je job title gerelateerd is aan de rol die je speelt en de kwaliteiten die je hebt ontwikkeld. Dit kan bij andere bedrijven nogal eens anders zijn; denk aan ‘advocaat-stagiair’.
  Dit breekt door de leeftijdsbarrière heen die in veel van de gevestigde grotere bedrijven nog een rol spelen. Er ligt meer een focus qua functieomschrijving op wat je doet dan de tijd die je al op je werk zit.Dit betekent ook dat je meer mogelijkheden hebt om snel met het bedrijf mee te groeien – althans; if you have what it takes. Dit betekent tevens dat je jezelf eerder in management rollen terug vindt dan wanneer je binnenstapt bij een gevestigde naam.

 4. Veel verantwoordelijkheid

  Dit is één van de grootste voordelen, je wordt in het diepe gegooid en je hebt meer verantwoordelijkheid in je werk, je bent zelf verantwoordelijk voor je falen maar zeker ook voor je successen. Je bent niet dat kleine radartje, niet het onderdeel van die lopende band. Veel grotere bedrijven zijn strikt in wat je wel en wat je niet kan doen, je loopt constant tegen bottlenecks en vertragingen aan. Een startup biedt vaak het tegenovergestelde. Je bent meer rollen aan het vervullen dan waar je voor bent aangenomen en bent aan het jongleren met je taken. Dit heeft nadelen maar ook zeker voordelen, het maakt je geschikter voor meer verschillende functies in de toekomst en een volgende stap in je carrière.

 5. Het besef dat je van belang bent

  Het beginnen in de spreekwoordelijke printkamer van een groot bedrijf is een impliciete garantie dat alles wat je doet en of onderneemt geenszins invloed zal hebben op de koers van het bedrijf. Binnen een start-up kan je snel verantwoordelijkheid en autoriteit verwerven, en als je kan hardmaken dat je ideeën goed zijn zal dit meegenomen worden in de beslissingen. Je mening wordt gehoord,en wellicht leiden je ideeën tot de volgende stap van je bedrijf.

Wat al deze tips uiteindelijk insinueren is dat je carrière beginnen binnen een startup omgeving je grote kansen biedt. Als je ambitieus bent en hard werkt heb je grote kans dat je meer geschikt om te werken binnen een SME, of dat je het op z’n minst een kans moet geven. Een carrière binnen een grote corporate kan betekenen dat je jaren aan het wachten en rondhuppelen bent voor je ook maar enigszins serieus genomen wordt en de kans krijgt om jezelf te ontwikkelen, in plaats van dat je zorgt voor de ontwikkeling van de partner voor wie je werkt. Ontwikkelingen die je al binnen 2 maanden bij een startup wel te pakken hebt.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.