Smush je afbeeldingen voor een snellere WordPress website

Niets is zo vervelend voor je online bezoeker als een trage website. Als je een website bezoekt wil je het liefst geen tijd verspillen, die kostbare tijd kun je immers aan andere zaken besteden. Herkenbaar? Jouw websitebezoeker denkt er niet anders over. Wanneer je alleen al de afbeeldingen op je website optimaliseert zal je website een stuk sneller worden. Bezoekers haken af bij een trage website en blijven langer hangen op een snelle website. Daarom is een snelle website vele malen succesvoller.

Waarom afbeeldingen optimaliseren?
Op veel websites zie je gelikte afbeeldingen staan die vormgegeven zijn in Photoshop of andere grafische programma’s. De afbeeldingen geven een mooie look-and-feel aan de websites, maar kunnen de website ook vertragen omdat de afbeeldingen vaak te groot worden opgemaakt. Wanneer je een afbeelding optimaliseert wordt er overtollige data verwijderd uit de afbeelding en worden de afbeeldingen gecomprimeerd. Hierdoor nemen de afbeeldingen minder ruimte in beslag en kan de website tot wel 80% sneller geladen worden. Het optimaliseren van afbeeldingen levert je dus een snellere laadtijd op. Het is een feit dat een snelle website beter in de smaak valt bij de websitebezoekers, maar ook bij de zoekmachines. Zelfs Facebook heeft aangekondigd snelle websites meer exposure te geven in de news feed. Met een trage website zak je in de ranking en ga je traffic verliezen. Wist je dat maar liefst 90% van alle websites afbeeldingen bevat? Het is daarom ontzettend belangrijk om kritisch te kijken naar de grootte van de afbeeldingen op je website.

Nog niet alle afbeeldingen geoptimaliseerd? Je bent niet de enige.
Ook veel grote en bekende Nederlandse websites hebben hun afbeeldingen nog niet volledig geoptimaliseerd. We hebben in totaal drie websites getest via GTmetrix:

NOS.nl
NOS is de grootste publieke nieuwssite van Nederland met maar liefst 4.292.000 unieke bezoekers per maand. NOS.nl kan de afbeeldingen op de website reduceren met 11 kB (kilobytes). Per unieke bezoeker worden de afbeeldingen één keer geladen. Laten we even een rekensommetje maken:

Als NOS.nl de aanbevolen afbeeldingen optimaliseert hoeven ze 47 GB minder te laden om voor 4.292.000 unieke bezoekers de website sneller te maken.

Zoom.nl
Zoom.nl is de grootste fotografie community van Nederland en heeft maandelijks 300K unieke bezoekers. De afbeeldingen kunnen met 1.4MB (megabytes) gereduceerd worden. Het kan natuurlijk zijn dat Zoom bewust ervoor kiest om de afbeeldingen niet te comprimeren, omdat een uitstekende kwaliteit van de afbeeldingen ontzettend van belang is voor hun website.

Wil je de afbeeldingen liever niet comprimeren? Dan moet je ervoor zorgen dat er op andere vlakken beter geoptimaliseerd wordt om de laadtijd van jouw website te versnellen.

Psychologiemagazine.nl
Psychologiemagazine.nl is een website waar je elke maand artikelen kunt lezen over het brein, persoonlijkheid, relaties, werk en gezondheid. De website heeft maandelijks 285.646 unieke bezoekers en kan 22.4 kB reduceren op de afbeeldingen.

Wanneer Psychologiemagazine de aanbevolen afbeeldingen op hun website zou optimaliseren hoeven ze dus 6.4GB minder te laden om voor 285.646 unieke bezoekers de website sneller te maken.

WP Smush It plugin
WP Smush It plugin is ontzettend populair onder WordPress gebruikers en WordPress is het populairste CMS in Nederland. ‘Oh yeah, it’s compression time!’ is het eerste dat je te zien krijgt wanneer je WP Smush It plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd. De plugin is gebruiksvriendelijk en je hoeft niet afbeelding voor afbeelding te optimaliseren; je klikt gewoon op bulk smush! Uiteraard is het wel mogelijk om al je afbeeldingen één voor één te ‘smushen’. Dit kun je doen in de mediabibliotheek.

Het mooie van deze plugin is dat je er gratis gebruik van kunt maken. Wel moet je een paar keer bulk smushen voordat al je afbeeldingen geoptimaliseerd zijn. Bij de betaalde WP Smush It PRO versie is het mogelijk om alle afbeeldingen in één klik te ‘smushen’ en zijn er meer opties beschikbaar die bij de gratis versie lichtgrijs zijn.

 

Om een helder beeld te schetsen van wat er gebeurt als je de afbeeldingen optimaliseert op je website, is de WP Smush It plugin getest op een WordPress website, waarna deze is geanalyseerd via GTmetrix.

WordPress website voor de optimalisatie met gratis WP Smush It plugin:

WordPress website na de optimalisatie met gratis WP Smush It plugin:

Uit de test resultaten blijkt dat het optimaliseren van de afbeeldingen wel degelijk bijdraagt aan een snellere website. Zo is de PageSpeed Score en Page Load Time verbeterd, maar ook de Total Page Size is gereduceerd.

Let op! Je kunt je website op meerdere aspecten optimaliseren, afbeeldingen zijn daar een onderdeel van. Met geoptimaliseerde afbeeldingen maak je jouw website een fractie sneller.

Andere handige tools om afbeeldingen te optimaliseren.
Wil je liever geen plugin gebruiken om de afbeeldingen te optimaliseren? Dan bestaan er ook andere handige tools en programma’s waarmee je dit kunt doen. Met Photoshop kan je de afbeeldingen niet alleen mooi bewerken, maar ook comprimeren. Heb je geen dergelijk programma tot je beschikking? Dan is het zeker de moeite waard om te kijken naar online tools zoals:

Daarnaast is het handig om altijd de juiste formaten te gebruiken of overbodige ruimte weg te halen door de afbeeldingen te croppen (bijsnijden). Dit kan in Photoshop, maar ook online via www.picresize.com. Verder kun je natuurlijk ook erop letten of je een GIF of een JPG gebruikt. Icoontjes of afbeeldingen met weinig kleur kun je het beste als GIF opslaan in lagere resolutie. Afbeeldingen met meer details kunnen dan beter als JPG opgeslagen worden.

Tip: Ben je benieuwd hoe jouw website presteert? Test je website met PageSpeed Insights van Google om te controleren of je website goed geoptimaliseerd is voor de zoekmachines. Een bijkomend pluspunt is dat de afbeeldingen automatisch geoptimaliseerd worden, waarna je ze kunt downloaden en vervangen op je website.

Alle beetjes helpen. Analyseer je website zorgvuldig en optimaliseer alle afbeeldingen voor een snellere laadtijd.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.