Is linkbuilding de moeite waard?

Linkbuilding

Linkbuilding is een van de belangrijkste SEO technieken om de vindbaarheid van een website te verbeteren. Zoekmachines hechten veel waarde aan linkverwijzingen naar een website. Hoe meer linkverwijzingen vanaf websites van hoge kwaliteit, hoe beter. Linkbuilding is het creëren van nieuwe linkverwijzingen naar je website. Toch komt er meer bij de techniek kijken dan simpelweg nieuwe linkverwijzingen creëren. Zo vindt Google het bijvoorbeeld belangrijk dat een website een natuurlijk linkprofiel heeft. Als Google merkt dat er links ingekocht worden, wordt dit bestraft met een Google penalty. De website wordt dan juist minder goed vindbaar. Er zijn dus veel dingen waar je rekening mee moet houden, maar het is zeker de moeite waard om je in de techniek te verdiepen. Websites die goed scoren in Google maken in veel gevallen gebruik van linkbuilding. Het is lastig om met deze bedrijven te concurreren als je zelf geen gebruik maakt van dergelijke technieken. 

Wat is een Google penalty?

Als je je een beetje in linkbuilding verdiept, zal je vaak de term Google penalty voorbij zien komen. Google is veruit de belangrijkste zoekmachine op dit moment. Bij linkbuilding wordt de focus doorgaans voornamelijk op de Google zoekmachine gelegd. Deze zoekmachine vindt het belangrijk dat websites op een organische manier in de zoekresultaten stijgen. Het is dus niet de bedoeling dat je links inkoopt om beter vindbaar te worden. Toch zijn er veel marketingbureaus en bedrijven die zich hiermee bezighouden. Of je zelf black hat technieken wilt gebruiken, is geheel aan jezelf. Echter, loop je in het geval van een verkeerde aanpak wél risico op een Google penalty. Als Google detecteert dat je gebruik maakt van black hat technieken wordt dit namelijk bestraft. In de praktijk zal dit betekenen dat je niet (goed) vindbaar meer bent met de zoekmachine. Iets dat je wilt voorkomen, omdat je juist linkbuilding toepast om zo beter vindbaar te worden.

Is een Google penalty definitief?

Je hoeft niet bang te zijn dat je website er niet meer bovenop komt, nadat je een Google penalty hebt ontvangen. Als Google een penalty uitdeelt, doen ze dit niet zonder reden. Er wordt duidelijk vermeld waarom je de penalty hebt gekregen. Zodra je verandering brengt in de factoren die hierop van invloed zijn, zal de penalty weer omgekeerd worden. Je blijft dus niet definitief minder goed vindbaar. Het hoeft daarom niet altijd rampzalig te zijn als je een Google penalty krijgt. De meeste bedrijven overwegen daarom alsnog om gebruik te maken van black hat technieken. Een logische keuze, alleen in dit geval is het wel belangrijk dat je er op de hoogte van bent hoe je dit onopvallend kunt doen.

Relevante websites

Heb je besloten dat je linkbuilding wilt gaan toepassen? In dit geval is het belangrijk dat de linkverwijzingen op relevante websites geplaatst worden. Als er veel verwijzingen op relevante websites geplaatst worden, lijkt het alsof je een autoriteit binnen de branche bent. Je website zal hierdoor sneller beter vindbaar worden. Als je website op websites uit allerlei verschillende branches geplaatst wordt, heb je niet langer een natuurlijk linkprofiel. Het is namelijk niet logisch als websites verwijzen naar een andere website die niet gerelateerd is. 

De kwaliteit van een website beoordelen

Behalve dat een website relevant moet zijn, moet de kwaliteit verder ook aan de eisen voldoen. Het kan voor een leek lastig zijn om de kwaliteit van een website te beoordelen. Dit doe je aan de hand van verschillende factoren. Om te beginnen is het verstandig om te controleren of de website versleuteld is. Deze websites herken je aan een domeinnaam die met “https://” begint. Een versleutelde website heeft een hogere waarde voor Google en andere zoekmachines. 

Een andere factor om de kwaliteit te beoordelen is de kwaliteit van de content. Je ziet aan de content van een website al snel of er daadwerkelijk moeite voor de site is gedaan. Merk je bijvoorbeeld dat de content op de website veel spelfouten bevat? In dit geval is het ook beter om geen linkverwijzing op de website te laten plaatsen. Vaak kun je de kwaliteit van een website al snel beoordelen. 

Domeinwaarde

Je hoeft een website niet per se zelf na te lopen om de kwaliteit te beoordelen. Het bedrijf Moz heeft een algoritme ontwikkeld waarmee je kunt berekenen hoeveel een bepaalde website waard is. Er wordt een zogenaamde DA-waarde toegekend aan een domein. Bovendien krijgt iedere pagina een PA-waarde, waarmee je ook de kwaliteit van losse pagina’s kunt beoordelen. Moz staat los van Google, maar de tools van het bedrijf geven je wél een goed beeld van hoe hoog de kwaliteit van de website is. 

De linkbuilding zelf verzorgen?

Het is mogelijk om de linkbuilding van je domein zelf te verzorgen. In dit geval is het wél erg belangrijk dat je een effectieve campagne op kunt zetten. Zo zul je vooraf bijvoorbeeld een zoekwoorden onderzoek uit moeten voeren. Op deze manier kun je bepalen op welke zoekwoorden jij je het beste kunt richten. Vervolgens is het belangrijk dat je ook websites hebt waarop je de linkverwijzingen kunt (laten) plaatsen. De gemiddelde persoon heeft geen toegang tot een groot netwerk van websites. De websites moeten bovendien ook relevant zijn en aan de kwaliteitseisen voldoen. Omdat er zoveel bij linkbuilding komt kijken, is het aan te raden om deze techniek uit te besteden aan een professionele partij.

De linkbuilding uitbesteden

Wil je écht goed scoren in Google? Dan is het aan te raden om een professioneel linkbuilding bureau in te schakelen. Het is verstandig om je goed in de verschillende mogelijkheden te verdiepen. Iedereen kan zichzelf namelijk een linkbuilder noemen, aangezien dit geen beschermde titel is. Een goede linkbuilder heeft toegang tot een groot netwerk van websites, waardoor er altijd een mogelijkheid is om linkverwijzingen naar jouw website te creëren. 

Dit is een gastblog geschreven door rankingMasters.nl: een SEO bureau uit Haarlem dat gespecialiseerd is in linkbuilding activiteiten.

Meer hierover lezen? Lees dan dit artikel.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.