6 tips om je kind te helpen ordenen

Wanneer je kinderen naar school gaan, komen ze in een omgeving terecht waar weten hoe je ordent en opruimt heel belangrijk is. Het is ook een spannende nieuwe omgeving, waarbij je kind aan allerlei factoren moet wennen. Om te voorkomen dat je kinderen (school)spullen kwijtraken en zelf leren ordenen (een vaardigheid waar ze nog vele jaren plezier van zullen hebben) volgen hier een aantal handige tips die jou en je kinderen helpen om spullen te ordenen.

Gebruik kleurcodes

Het gebruik van kleurcodes is erg handig om schoolspullen te ordenen. Gebruik voor elk vak bijvoorbeeld een ander kleur boekenkaft of een ander kleur schrift. Ook bij oudere kinderen die rekenmachines, linialen of speciale schrijfwaar gebruiken kan dit handig zijn. Deze heb je namelijk voor lang niet alle vakken nodig. 

Label de spullen

Werken kleurcodes niet voor jouw kind, dan is het labelen van spullen een andere goede optie. Dit voorkomt dat je kinderen spullen kwijtraken, vooral wanneer die buiten de deur gebruikt worden. Zo zie je bijvoorbeeld vaak bij gymlessen dat kinderen verplicht zijn om een bepaalde kleur shirt of broek te dragen. Het gebruik van kleding labels bij gymspullen is dan ook uitermate handig om de spullen van jouw kind te onderscheiden van kleding van andere kinderen. Met de naamlabels van TopEtiketten zorg je ervoor dat je kind nooit een kledingstuk kwijtraakt. 

De naamlabels zijn aan te passen met een naam, een kleur en zelfs een symbool om de spullen te onderscheiden. De zelfklevende labels kun je ook gebruiken om bijvoorbeeld op boeken, schriften of tassen te plakken. 

Introduceer een agenda

Een agenda lijkt wat heftig voor kinderen, maar het is natuurlijk ook voor volwassenen een handige tool om dingen bij te houden. Dit kun je ook bij je kind gaan gebruiken zodat ze leren wat het is en hoe het werkt. Om het overzichtelijk te houden kan je beginnen met een gezamenlijke agenda. Ruim elke avond 5 minuten in om de agenda te vullen, zodat je kind altijd geordend de dag kan beginnen. 

Ook een checklist kan hierbij helpen. Zo kun je bijvoorbeeld de taken afvinken die gedaan moeten zijn op die dag. Is er iets niet gedaan, dan hebben zowel jij als je kind een duidelijk overzicht van taken die nog gedaan moeten worden. Een whiteboard en magneetjes zijn een goed alternatief voor de papieren agenda. En bij hele jonge kinderen kun je gebruik maken van dagritmekaarten zodat je kind precies kan zien wat er die dag gebeuren gaat.

Neem de tijd 

Zorg ervoor dat je samen met je kind tijd maakt om dingen te plannen. Dit zorgt ervoor dat je kinderen geen dingen kwijtraken, maar ook dat er geen taken tot het laatste moment blijven liggen. Zo kun je bijvoorbeeld elke avond al samen met je kind de schooltas inpakken. Zorg ervoor dat alles in zijn/haar tas zit, zodat hij/zij de volgende morgen alleen maar het ochtendritueel hoeft op te pakken. 

Dit is tevens een goede maatregel voor een andere valkuil. Je kinderen gebruiken de schooltas vaak om veel spullen in te doen, maar halen er vaak maar weinig spullen uit. Hierdoor wordt de schooltas een soort rommeltas, met heel veel spullen erin die ze niet echt nodig hebben. Door dagelijks samen met je kind de schoolspullen in te pakken, voorkom je meteen dat de schooltas een rommeltje wordt.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.